info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Uw bestelling (0)

Er zijn nog geen producten in uw bestelling geplaatst

over welke breedte, lengte en hoogte voor je nieuwe bed :


Schaft u zich een nieuwe matras aan, dan houdt u rekening met de bestaande bedmaat.  Je meet de  binnenmaat van de bedomranding (tussen de twee zijsponden en tussen hoofd en voetpaneel) of de breedte en lengte van de boxspring.
Koopt u een volledig nieuw bed, dan is het prima om even aandacht te nemen voor de optimale bedafmetingen : breedte, lengte en hoogte.  Je hebt immers de keuze.

Breedte
In de breedte willen we er rekening mee houden dat we ons makkelijk kunnen keren in bed.  In een 2-persoonsbed willen we daarbij de partner niet storen.   Het is dan wel gezellig om dicht bij elkaar in slaap te vallen, tijdens de nacht  willen we elkaar voldoende ruimte en ventilatie aanbieden.
Een bedbreedte per persoon van tenminste de schouderbreedte + 20cm is dan een goede start.

Daarom is de bedbreedte 180 en 160cm heel comfortabel en actueel voor het 2-persoonsbed. 
De bedbreedte 140cm is ok waar de ruimte beperkt is.  Het bed van 140cm breed noemen wij verder een groot-1persoons bed.  Pirma geschikt voor één slaper en bij gelegenheid kunnen ook twee slapers in dit bed verblijven. 
Het éénpersoonsbed heeft als standaard breedte  90cm, maar ook 100 en 120cm kunnen heel comfortabel zijn.
Voor deze breedtes zijn steeds passende  matrasbovenbeschermers en hoeslakens beschikbaar.  Het dekbed 240 cm breedte x 220 cm lengte is ok, of voor de maat 180 kun je ook de maat 260x220 bestellen. Voor het éénpersoonsbed is het dekbed 140x220.

Lengte
In de lengte van het bed willen we ook voldoende ruimte om comfortabel onder het dekbed te kunnen liggen en overal de juiste steun te vinden.   Ook hier hanteren we de standaard van de lichaamslengte +20cm.  Dan wel van de grootste partner in een 2-persoonsbed. 
De lengte 200cm is een gekende standaard, maar ook 210 en 220cm lengte zijn mogelijk.
De extra lengte van 210cm is  in de standaard programma’s van fabrikanten als Auping en Nox Bedding gratis.
Voor deze extra lengte zijn ook matrasbeschermers en hoeslakens beschikbaar.  Het dekbed blijft 240x220 of 260x220cm.
Tot heden gebruikten we veelal het hoofdkussen met de maat 60x60.  We kunnen met de afmeting 60x40 heel wat plaats winnen in het bed en toch perfect de nek en het hoofd ondersteunen.  We liggen dan ook steeds goed met de schouders op de daartoe aangepaste matraszone.  Leuk !
Lees meer over comfortabele hoofdkussens.


Hoogte
Ook de hoogte van het bed is belangrijk.  Het bepaalt het comfort bij het in en uitstappen.  Maak het uzelf makkelijk en let erop dat je zittend in het bed ongeveer op je kniehoogte komt.
De matras zakt natuurlijk wat in, dus vanaf een lighoogte van 50 à 55cm is het heel comfortabel. 
De lighoogte ( of instaphoogte) van het bed is bepaald door de hoogte van de poten of de bedomranding, de hoogte van de bodem of boxspring en de hoogte van de matras.  Informeer naar de verschillende mogelijkheden .
De vrije hoogte onder het bed maakt het u dan makkelijk om onder het bed te reinigen. 
Bvb bij de boxspring vinden we pootjes vanaf  15cm hoog prima om er met de flipper of stofzuiger onder te gaan.  

Beschikbare ruimte
Natuurlijk moeten we rekening houden met de beschikbare ruimte in de slaapkamer.   De plaats van deur, venster, gordijnen, schakelaars, verwarming… alles even goed bekijken.
Durf na te gaan of alles wat nu in de slaapkamer komt te staan, er echt wel nodig is.  Een slaapruimte die net en clean is, straalt rust en comfort uit.   Wat er dan aanwezig is, is heel functioneel en kan zich ten volle laten waarderen.
Naast de “bedmaat” , de breedte en lengte van de matras, hou je zo nodig rekening met de buitenmaten van het bed of bedkader. 
Een boxspringbed bvb heeft de breedte  gelijk aan de matras, tenzij het hoofdbord wat breder is.  In de lengte heb je de matraslengte plus de dikte van het hoofdbord.
Is de beschikbare ruimte beperkt, opteer dan voor een boxspringbed , een” stand-alone” bed, of een heel beperkt bedkader.
Let bij het boxspringbed op de hoogte van het hoofdbord. Hou rekening met verlichting of schakelaars in de muur.  Er is een ruime keuze aan hoofdborden en soms kan het hoofdbord zelfs op maat vervaardigd worden.

Comfort aanvoelen
Als je bodems en matrassen test of vergelijkt, hou er rekening mee dat de bedbreedte enige invloed heeft op het aanvoelen van de hardheid en soepelheid .  Probeer je een bodem op 90cm breed, dan ligt deze heel wat strakker op 70cm breed. 

Inhuizen
Lattenbodem, spiraalbodem of boxspring zijn voor een tweepersoonsbed steeds uit 2 delen samengesteld.  Zo kunnen ze makkelijk naar de slaapkamer worden gebracht. 
Let er toch steeds op dat de trap en trapruimte voldoende groot zijn om zonder beschadiging de bodems en matrassen naar boven te kunnen brengen, vooral bij extra lengte en ééndelige grote matrassen.  Anders wordt bij voorkeur een buitenlift voorzien.

  

TE WARM OF TE KOUD IN BED ?
TE WARM OF TE KOUD IN BED ?
KID'S WELCOME !
KID'S WELCOME !
EEN PASSEND DEKBED ?
EEN PASSEND DEKBED ?
EEN VERSTELBAAR BED ?
EEN VERSTELBAAR BED ?