info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Uw bestelling (0)

Er zijn nog geen producten in uw bestelling geplaatst

een goede klimaatregeling voor een goede slaap

In de winteravonden gaan we graag naar ons “gezellig warm” bed en in de zomerse nachten willen we vermijden om het snel warm te krijgen.  
Een goede klimaatregeling  in en om het bed moet erover waken dat we altijd in de beste omstandigheden kunnen slapen. 
    
Onze matras of ons bed produceert geen warmte
Het is niet ons bed dat warmte geeft, maar wij die onze matras opwarmen. 
Ons lichaam staat warmte af en zo warmt de lucht in en bovenop het bed zich op.  
Wij zorgen dus voor dat gezellig warme bed….of dat te warme bed ! 

Om het klimaat in ons bed op peil te houden, niet te warm en niet te koud, is ventilatie of luchtcirculatie  in ons bed heel belangrijk.  Uw matras en bodem moeten de warme en vochtige lucht snel doorlaten en frisse droge lucht laten aanvoeren.  Vochtige damp moet zich snel kunnen verspreiden zodat die kan ontsnappen. 

Een goede matras
Matraskernen met pocketveren en/of goed luchtdoorlatend schuim of latex zijn goed ventilerend.  Let ook vooral op de eigenschappen van de matrastijk en de gebruikte doorstikkingsmaterialen in deze tijk.  
Thermogel of Climawatt als voorbeelden, wijzen naar textiel en vezels die ventilatie en vochtregulatie sterk ondersteunen.  Linnen en katoen zijn droger en frisser aanvoelend dan bepaalde synthetische samenstellingen. 
Let dus op voldoende kwaliteit in je matras en ook je hoofdkussen.

Met een goede matras hebben we veel contact
Een goed slaapcomfort volgt je profiel met zijn veerkracht en soepelheid. De matras maakt zo maximaal contact met je lichaam om het ideaal te ondersteunen en de druk ruim te spreiden.  De druk verlaagt wat het gezond en aangenaam liggen maakt.  

Drukverdeling betekent dat er veel contact ontstaat.  Er is contactwarmte en dus is ventilatie in de matras en door de matrastijk extra belangrijk. Maar hoe goed je matras ook gaat ventileren, ook alle andere omgevingsfactoren en materialen moeten bijdragen tot de goede klimaatregeling.

Transpireren
Iedereen transpireert.  Dat moet ook, want transpireren zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op een natuurlijke wijze op peil blijft.  
Als ons lichaam te warm wordt, dan reageert het lichaam door de huid vochtig te maken (zweten).  Door de verdamping die daarop volgt, ga je zo afkoelen.  
Die verdamping kan enkel gebeuren door frisse droge lucht.  We mogen dus niet al te stevig zijn afgedekt en afgeschermd zijn van verse frisse lucht !

Ontwaak je in de nacht en je voelt je bezweet, dan lost dit zich meestal snel op als je het dekbed even van je verwijdert.  De verdamping gebeurt snel en je lichaam koelt af.  Je gaat je dan spoedig weer bedekken met het dekbed. 
Je vermijdt dit ontwaken, door ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie rondom je heen is.   

Veel transpireren in de nacht (nacht zweten) kan ook specifieke fysieke of medische oorzaken hebben.  Hard werken of sport kort voor het slapen kan alvast een goede reden zijn om te gaan zweten in bed.  Je lichaam zal voor het inslapen best wat afkoelen en rustig worden. 
Maar ook hier zal aandacht voor luchtcirculatie in en om uw bed steeds bijdragen aan een betere slaap. 

Een goed kamerklimaat
Een kamertemperatuur van circa 15 à 16° is goed en een vochtigheidsgraad in de kamer tussen 40 en 60° is ok. 
Goed om dit in het oog te houden en gebruik bij voorkeur een digitale vochtigheidsmeter die je ’s morgens kan vertellen wat de pieken hoog en laag zijn geweest tijdens de nacht, deze geven je dé nuttige informatie.   Je kunt bij EenGoedBed.be enkele dagen een vochtigheidsmeter ontlenen om even het klimaat in je slaapkamer op te volgen.

De kamer goed ventileren, in de dag en tijdens het slapen
We kunnen onze matras helpen verluchten door ervoor te zorgen dat ook onder de matras en onder het bed de lucht zich voortdurend kan verversen.  
Leg uw matras dus steeds op een open of ventilerende bodem. 
Een bed met een goede vrije ruimte onder de bodem draagt veel beter bij aan de ventilatie dan een gesloten bed omranding !  

In eigentijdse woningen zijn isolatie en ventilatiesystemen goed op elkaar afgestemd.  In oudere woningen moeten we ons voor een goede ventilatie soms behelpen met de slaapkamer deur steeds op een kier open te houden of het raam wat te openen.

Een passend dekbed
Om ons tegen de koudere omgeving te beschermen of de warmte in ons bed te behouden, slapen we onder een dekbed.  Prima, maar dit dekbed mag zijn opdracht van isolatie niet als absolute doelstelling nemen.  Zo blijft de warmte in het bed immers gevangen.  

Het dekbed is best aangepast aan het seizoen of aan ieders warmtegevoel. We hebben snel de neiging om ons al te warm af te dekken.  
Dekbedden gaan bij voorkeur ook gaan ventileren.   Zo bieden we de kans aan de matras en het bed om zich te verfrissen ! 

Ons klimaat is erg uitdagend en wispelturig.  Dus niet makkelijk om de ene week een koude nacht te trotseren met een deugddoend dekbed en je de daaropvolgende nachten voldoende fris te houden bij 10° hogere nachttemperaturen.  Dus alle hens aan dek ! 

Let ook op de kwaliteit van uw beddengoed en nachtkledij
De ventilerende eigenschappen van de matras ga je behouden door een goede keuze van matrasbeschermer en hoeslaken
Draag geen al te warme nachtkledij, best van goed ventilerend en vocht absorberend textiel. 

Synthetisch materiaal ademt niet of nauwelijks en zorgt ervoor dat je gaat zweten. Katoenen lakens en kussenslopen zijn bijvoorbeeld veel beter.
Bij een synthetische pyjama is de kans op zweten veel groter dan bij een katoenen pyjama.

Kiezen voor een goede bedmaat 
Kies voor een optimale bedmaat met voldoende ruimte om je heen.  Dit laat ventilatie toe en vermijdt dat je je warmte overbrengt op de eventuele partner.   

Je gemakkelijk verplaatsen en keren in bed  is heel belangrijk om uw lichaam te laten ademen, maar mag uw slaap niet onderbreken. Voldoende ruimte en een goede stevigheid van de matras helpen hierbij. 

Vragen, suggesties of advies ?
stuur ons een bericht via deze link.
wat je graag wilt weten over een nieuw bed ?
wat je graag wilt weten over een nieuw bed ?
onder welk dekbed slapen ?
onder welk dekbed slapen ?
je matras keren en draaien ?
je matras keren en draaien ?
wat als we ons bed verhuizen ?
wat als we ons bed verhuizen ?